Klimatvård är en rehabiliteringsform som innebär att man vistas i ett varmt och soligt klimat. Det är en vårdform och man står under kontroll av sjukvårdspersonal. På plats finns olika professioner som exempelvis sjukgymnast, sjuksköterska, hälsopedagog och reumatolog. Det är ett sätt att kunna få ägna kraft och tid åt sin hälsa utan alla de stressmoment man omges med i sin vardag. En annan stor fördel är att man får träffa andra personer i samma situation som en själv, vilket ger trygghet och styrka.

Som ung reumatiker kan du ansöka om bidrag från olika fonder och stiftelser för att täcka kostnader för klimatvård. En del fonder vill i ansökan ha en uppskattning av kostnader från leverantörer.

 

Nedan ser du fyra företag som Reumatikerförbundet har haft kontakt med och som levererar klimatvård. Självklart kan du även söka bidrag för att ordna en resa till en annan anläggning än dessa om du så föredrar.

 

Vintersol

Beläget i södra Teneriffa, Vintersol är ett klassiskt mål för rehabilitering i varmt klimat.

De erbjuder individuella fysioterapi-behandlingar a 30 min, tre gruppträningar/dag på vardagar, boende i dubbelrum samt helpension för organiserade grupper. De kan även vara behjälpliga med bokning av flyg samt ordna transfer på Teneriffa till självkostnadspris.

 

Scandinavian Rehab Center (SRC)

Beläget utanför Malaga i södra Spanien. SRC erbjuder kompletta skräddarsydda program såväl som lättvårdsprogram och har tagit fram tre alternativ för gruppresor från Reumatikerförbundet.

I programmen ingår bland annat individuell behandlingsplan, mätningar med fysioterapeut och arbetsterapeut, samtal med kurator och 3-4 gruppaktiviteter/dag.

 

Svenska Re

Svenska Re är en ideell förening som utöver professionell rehabilitering även erbjuder träningsveckor på en anläggning på Gran Canaria, San Agustin. De erbjuder en träningsvecka i januari, februari, maj eller september för en grupp av minst 4 och max 10 deltagare. Under veckan tränas rörlighet, kondition och styrka samt yoga och avspänningsövningar.

 

Varbergs kusthotell

Varbergs Kusthotell och Kurortskliniken erbjuder en 5 dagars rehabilitering med helpension och ständig tillgång till uppvärmd havsvattenbassäng, bastu och gym. I paketet ingår också utprovning av träningsprogram, vattengymnastik och träning i gym, föreläsning och yoga.