Information om sommarens läger

Information om sommarens läger

Riksstyrelsen har beslutat att ställa in sommarens fysiska läger med anledning av coronapandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men det betyder inte att sommarens mötesplatser är helt inställda. Vi kommer istället att anordna digitala aktiviteter!

Vi älskar läger och vet att det för många, precis som för oss, är en av sommarens höjdpunkter. Men eftersom vi bedömer att vi inte kan genomföra sommarens läger på ett ansvarsfullt sätt, i enlighet med ansvariga myndigheters rekommendationer, har riksstyrelsen beslutat att inte arrangera några fysiska läger i sommar. Beslutet innebär att både ungdomslägret den 20-25 juli och rekreationslägret för unga vuxna den 27-30 augusti ställs in.

Istället kommer vi att anordna digitala mötesplatser! Det gäller för både ungdomslägret och rekreationslägret för unga vuxna. Vi vill därför uppmana våra medlemmar att spara följande datum:

  • Ungdomslägret, medlemmar 14-19 år: 23-25 juli
  • Unga vuxna-lägret, medlemmar 20-30 år: 28-30 augusti

Inom kort kommer vi att gå ut med mer information om vilka aktiviteter som planeras istället. Precis som vanligt kommer inbjudan att skickas ut till alla berörda medlemmar. Vi ser fram emot en sommar med roliga aktiviteter och gemenskap, men på ett nytt sätt!

Bakgrund till beslutet

Unga Reumatikers riksstyrelse sammanträdde under helgen, den 16-17 maj, och diskuterade då bland annat sommarens läger. Styrelsen var eniga i att ungdomslägret och unga vuxna-lägret tyvärr inte går att arrangera och samtidigt ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under måndagen, den 18 maj, kom dessutom Folkhälsomyndigheten med förtydligande riktlinjer avseende just lägerverksamhet. Riktlinjerna säger att läger för barn födda 2002 eller senare är får arrangeras, men i mindre grupper och endast i närområdet. Eftersom Unga Reumatikers läger är nationella, och våra deltagare reser in från hela landet, omfattas inte våra läger i den lägerverksamhet som får klartecken från myndigheten.

Höstens planerade läger

Gällande det planerade barnlägret den 2-4 oktober och småbarnslägret den 27-29 november kommer riksstyrelsen att fatta beslut längre fram. Tills vidare fortsätter vi alltså förbereda för att både barnlägret och småbarnslägret ska bli av som planerat. Vi följer noga utvecklingen och rekommendationer från ansvariga myndigheter och så fort vi vet mer, kommer vi att gå ut med mer information gällande även höstens läger.