Medlemsintervju: Lisa Ståhl

Medlemsintervju: Lisa Ståhl
I årets första medlemsintervju med fokus på fritidsaktiviteter träffar vi Lisa Ståhl, 25 år från Visby och medlem i Region Öst, som älskar hästar och att rida.


Vad är din fritidsaktivitet?

Det är hästar. Det är inte bara ridningen utan även allt annat kring hästarna som jag älskar! Som hanteringen, att få pyssla och borsta, eller bara sitta och njuta i stallet när hästarna tuggar på hö – det är så rofyllt! Jag började rida när jag var fem år, alltså 20 år sedan nu.


Hur kommer det sig att du började med hålla på med hästar?

För att jag älskar djur och natur. Hästarna blir som en kombination av dessa två, speciellt skogsritterna ger en helhetsupplevelse.


Vad är det bästa med din aktivitet?

Att få en känsla av frihet på det stora kraftfulla djuret och att det nästan är omöjligt att tänka på annat än just det i stunden. Det kan till och med bli farligt om en inte är uppmärksam. Det blir alltså fullt fokus, vilket kan ge en skön paus i vardagen med allt som kan ingå, som stress i huvudet och värk i kroppen. Uppe på hästryggen mår jag sällan dåligt även om jag har en sämre dag generellt. Jag kan känna en sån samhörighet och att hästen liksom bär mig när jag är trött, de läser av en!


Vad är ditt roligaste, konstigaste eller mest fantastiska minne kopplat till din fritidsaktivitet?

Det är svårt att bara välja ut ett minne, jag har haft många väldigt fina stunder! Men om jag skulle nämna ett så blir det nog ett ridläger som jag var på 2008. Där red vi barbackaturer, alltså utan sadel, i skogen, vi hade hoppning och så badade vi med hästarna i havet. Helt fantastiskt! Men det knäppaste med det var nog att vi hade blivit skrämda av en spökkväll med skräckhistorier och skräckvandring i stallet sista kvällen, så det överskuggade alla hästminnen tillfälligt. Jag pratade bara om allt det istället på vägen hem i bilen. Haha!


Vad är ditt bästa tips till människor som är nyfikna på eller vill börja med din aktivitet?

Boka in dig på en uteritt eller privatlektion för nybörjare på en ridskola som erbjuder sådant. Du kommer förmodligen få mersmak! Då finns det nybörjargrupper på de flesta ridskolor att haka på.

 

Fritidsaktiviteter utgör en stor och viktig del i mångas vardag. Ens fritid är ofta betydelsefull för att en ska kunna känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar. Att ha möjlighet att delta i fritidsaktiviteter är också en viktig förutsättning för delaktighet i samhället. Under 2021 kommer Unga Reumatiker därför fokusera extra på att lyfta att barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom ska ha möjlighet att engagera sig och delta i fritidsaktiviteter utifrån sina egna förutsättningar!