Medlemsintervju: Siri Vahtras

Medlemsintervju: Siri Vahtras
I medlemsintervju nummer två med fokus på fritidsaktiviteter träffar vi Siri Vahtras, 26 år från Karlskrona och medlem i Region Syd, som håller på med cosplay.


Vad är din fritidsaktivitet?

Jag sysslar med cosplay. Det innebär att man klär ut sig till en fiktiv karaktär man tycker om, där man ofta har gjort dräkten själv. Ordet ”cosplay” i sig är en kombination av orden ”costume” och ”play”. Begreppet kom till när journalisten Nobuyuki Takahashi skrev ett reportage om den japanska seriemässan Comiket 1983. Sedan dess har man använt ordet cosplay i nästan all sorts populärkultursmaskerad.

Hur kommer det sig att du började med hålla på med cosplay?
Jag har sedan tio års ålder varit intresserad av japansk- och östasiatisk populärkultur. Jag började med att läsa manga och se på anime, och redan då fick jag reda på vad cosplay var för något. Så jag började följa personer på nätet som var kända för sitt cosplay-skapande. Jag var imponerad och ville försöka ge mig på det själv.

Några år senare, 2018, lyckades jag hitta personer på nätet som gav väldigt bra nybörjartips som hjälpte mig att verkligen komma igång. Den sommaren gick jag på konventet Närcon Sommar 2018 i min första cosplay som Nathaniel från den tecknade serien ”Miraculous Ladybug”.

Vad är det bästa med din aktivitet?
Jag har många kreativa intressen som jag sysslar med. Cosplay gör så att jag kan utforska och uttrycka mig med många av dem. Man får lära sig sömnad, skulptering, bygg, hårstyling, sminkning, skådespeleri, fotografering, fotoredigering och så mycket mer. Det finns alltid något nytt att lära sig vilket gör mig, som älskar att lära sig nya saker, väldigt glad.

Vad är ditt roligaste, konstigaste eller mest fantastiska minne kopplat till din fritidsaktivitet?
Det bästa har alltid varit när man får komplimanger av främlingar om sin dräkt, särskilt om man blir igenkänd som karaktären man är utklädd till. Då vet man att den tid man tog för att göra dräkten och alla tillbehör lönade sig. När jag var i cosplay för första gången sommaren 2018, var det en person som rakt ut sa ”Jag älskar din Nathaniel!” till mig när jag gick förbi. Jag hade även konversationer med folk på bussen på väg till och från konventen jag gick på, som frågade vad det är för speciellt evenemang jag skulle till.

När vi i Region Syd hade vår aktivitet under Halloween på Liseberg förra året, passade jag på att klä ut mig som en demon för tillfället. Då var det någon i folkmassan som petade mig på axeln och sa till mig “Jag vill bara säga att du ser så himla grym ut!”

Vad är ditt bästa tips till människor som är nyfikna på eller vill börja med din aktivitet?
Börja enkelt! Din första dräkt behöver inte vara en som du gör själv från grunden. Cosplay kan först verka rätt så skrämmande då det finns så många olika element att ge sig på. Välj en karaktär du tycker om, som har kläder som är lätt att hitta i butik eller på second hand. Det mesta du behöver göra då är att ändra storleken på kläderna, och kanske färga dem. Bemästra en sak i taget i din egen takt.

 

Fritidsaktiviteter utgör en stor och viktig del i mångas vardag. Ens fritid är ofta betydelsefull för att en ska kunna känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar. Att ha möjlighet att delta i fritidsaktiviteter är också en viktig förutsättning för delaktighet i samhället. Under 2021 kommer Unga Reumatiker därför fokusera extra på att lyfta att barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom ska ha möjlighet att engagera sig och delta i fritidsaktiviteter utifrån sina egna förutsättningar!