Ny säsong av ”Doktorn frågar”

Ny säsong av ”Doktorn frågar”

“Doktorn frågar” är tillbaka – podden som vänder på det klassiska konceptet “fråga doktorn” och istället låter studenter från olika vårdprofessioner ställa frågor som patienter svarar på. Det första avsnittet av säsong 3 släpps på Internationella Barnreumatikerdagen den 18 mars. 

Doktorn frågar vill inspirera till medskapande och delaktighet, och utmana normen av att vårdpersonal är de som sitter inne med alla svar och att patienter är passiva mottagare av vård och information. I den första säsongen, som lanserades för två år sedan, var det specialistläkare som fick ställa frågor till patientrepresentanter och få mer kunskap och ökad förståelse för patienters upplevelser och behov. I den andra säsongen, som lanserades förra året, var det fokus på hela vårdteamet och låta fler professioner få chansen att ställa sina frågor till våra patientrepresentanter.

 Podden släpps fredagen den 18 mars på Internationella Barnreumatikerdagen, som syftar till att uppmärksamma de barn, ungdomar och unga vuxna som lever med reumatisk sjukdom.

Doktorn frågar vänder sig främst till vårdpersonal, men också till Unga Reumatikers medlemmar och andra intresserade. Doktorn frågar produceras av Unga Reumatiker i samarbete med AbbVie och finns på alla podcast-plattformar och Spotify.

Här kan du lyssna på en trailer för den nya säsongen.

Här kan du lyssna på första avsnittet som släpptes 18 mars 2022: Doktorn frågar i Apple Podcasts

Om Internationella Barnreumatikerdagen
World young Rheumatic Disease Day (WORD Day), eller Internationella Barnreumatikerdagen på svenska, syftar till att uppmärksamma de barn, ungdomar och unga vuxna som lever med reumatisk sjukdom. Sedan tidigare finns World Arthritis Day, även kallad Internationella Reumatikerdagen på svenska. Men WORD Day är den första internationella dagen som endast fokuserar på unga. Dagen inrättades 2019  av European Network for Children with Arthritis (ENCA) och Peadiatric Rheumatology European Association (PReS) och uppmärksammas den 18 mars.

Om reumatisk sjukdom bland barn och unga
I Sverige får drygt 200 barn varje år diagnosen juvenil idiopatisk artrit (JIA), även kallad barnreumatism. I Sverige finns idag ca 2000 barn och ungdomar under 18 år som har just barnreumatism. Det finns också många vuxna som har JIA eftersom det är en kronisk sjukdom som en ofta har med sig hela livet. Och barnreumatism är inte den enda reumatiska diagnosen som barn och ungdomar får. Forskningen pratar om att det finns över 200 reumatiska diagnoser, och andra vanliga reumatiska sjukdomar är till exempel RA, psoriasisartrit, ankyloserande spondylit och SLE. Någon exakt siffra på hur många barn, ungdomar och unga vuxna i Sverige som har någon typ av reumatisk sjukdom finns det tyvärr inte, men totalt sett lever över en miljon svenskar med reumatism.