Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nytt nummer av Reumatikervärlden

Ett nytt nummer av Reumatikervärlden är på väg ut till er medlemmar. På våra egna sidor i tidningen visar vi hur det såg ut behind the scenes när vi hade fotografering och filminspelning inför lanseringen av vår rapport. Här kan du också läsa ordförande Madeleine Beermanns ledare:

 

#slutvillkorat

Kvinnor utsätts dagligen för våld, hot och sexuella trakasserier. Vi har fått ta del av tusentals berättelser om detta genom #Metoo-rörelsen. Såklart utsätts även kvinnor med funktionsnedsättning, men oftast är denna grupp osynlig, trots att den i själva verket är utsatt i hög grad. Forskning visar att kvinnor med funktionsnedsättning är extra våldsutsatta (Kristensen, Dubbelt utsatta damer, 2011).

Som kvinna med funktionsnedsättning blir du beroende av närstående när samhället inte ger det stöd en behöver. Något som bygger på välvilja där en får ta den hjälp en kan få och på andras villkor, vilket kan skapa en maktobalans. Alla dessa dagliga situationer ger utrymme för övergrepp och tyvärr är det alltför ofta någon som tar chansen och missbrukar förtroendet. Det måste bli ett slut på det!

Vi kräver följande:

  • Ställ krav på att de taxibolag som levererar färdtjänst har intyg från belastningsregistret innan de anställer en ny chaufför för färdtjänstkörningar.
  • Ställ krav på de taxibolag som levererar färdtjänst, att förare som anklagas för sexuella övergrepp blir avstängda under utredningen.
  • Se till så att socialtjänst, rättsväsendet, hälso- och sjukvården och andra verksamheter som arbetar med våld mot kvinnor har funktionshinderkompetens och kunskap om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
  • Stoppa nerdragningen av personlig assistans, så att kvinnor med normbrytande funktionalitet får stöd på sina villkor.
  • Se till så att kvinnojourer är tillgängliga för alla olika typer av funktionsnedsättning/normbrytande funktionalitet.

Tillsammans med initiativtagaren till #SLUTVILLKORAT, Denise Cresso, mötte jag barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér för att lämna över kvinnor med funktionsnedsättnings berättelser och upprop för att få till en förändring och skapa den trygghet som alla kvinnor har rätt till.

Madeleine Beermann, ordförande