Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nytt nummer av Reumatikervärlden

Ett nytt nummer av Reumatikervärlden är på väg ut till er medlemmar. På våra egna sidor i tidningen berättar vi om Unga Reumatiker-rapporten och lanseringen av Drömskalan, vårt svar på den klassiska smärtskalan VAS. Här kan du också läsa ordförande Madeleine Beermanns ledare:

 

Fortsätt drömma

Ingen dröm är för liten eller för stor. Det gäller även oss som lever med reumatisk sjukdom. Våra drömmar är målet – för oss själva, för samhället, för vården, för skolan, för arbetsgivaren och för Unga Reumatiker. Vi ska få rätt förutsättningar och möjligheter för att kunna förverkliga våra drömmar.

Jag ser det som ett Vasalopp, där flera aktörer har gemensamt ansvar för att jag ska kunna gå i mål. Samhället har byggt flera valla- och vätskestationer för att jag ska orka. Vården åker bredvid mig på en snöskoter och kollar att jag är okej, och hjälper mig om jag behöver det. Skolan eller arbetsgivaren har spårat i snön så att jag enklare kan ta mig fram. Och längs hela vägen har jag med mig Unga Reumatiker som hejarklack. Men det är fortfarande jag som måste skida och staka mig fram. Det är mitt lopp, det är min dröm och det är jag som måste ta mig i mål.

Resultatet av Unga Reumatiker-rapporten visar att samtliga aktörer har många stationer kvar att bygga för att alla unga reumatiker ska komma i mål. Nu har vi identifierat problem och det är dags att vi tillsammans tar ansvar för att fokusera framåt på lösningar.

Och vi som lever med reumatisk sjukdom får inte glömma: våra drömmar måste inte vara något ”vettigt” eller ”realistiskt”, det ska vara något som gör oss lyckliga. Vi är inte vår sjukdom. Vi är våra drömmar.

Heja oss!

Madeleine Beermann, ordförande