Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nytt nummer av Reumatikervärlden

Andra numret av Reumatikervärlden är nu på väg ut till er medlemmar! Den här gången är temat ”På jobbet” och vi får bland annat följa Robert Larsson, vår tidigare medlem och kassör i Region Väst, under en arbetsdag.

Robert Larsson, som har ankyloserande spondylit (AS), berättar om sin resa från att vara heltidssjukskriven till att idag arbeta som vaktmästare. Robert delar också med sig av jobbiga turer med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, men också positiva anpassningar och strategier som fungerar. Idag arbetar Robert halvtid och har fortfarande energi till att leka med sina barn när han kommer hem efter jobbet.

I Unga Reumatiker-rapporten uppger nästan sju av tio att de inte upplever att deras arbetsgivare har tillräcklig kunskap om deras reumatiska sjukdom. Vi vill att alla arbetsgivare ska ha kunskap om och metoder för att ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom ska kunna utföra sitt arbete på lika villkor. Alla arbetsplatser ska vara tillgängliga och arbetsgivare ska erbjuda ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom hjälpmedel. Vi vill också att alla ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom ska ha rätt till friskvård och friskvårdstimme.

Våra egna sidor i Reumatikervärlden handlar om vårt kommande 25-årsjubileum som går av stapeln lördagen den 13 april! Vi berättar också om den första Internationella Barnreumatikerdagen någonsin, om vår nya podcast ”Doktorn frågar” och andra spännande projekt vi har på gång just nu. Här kan du också läsa ordförande Madeleine Beermanns ledare:

 

En hyllning till kamp och drömmar

Vi som har barnreumatism har fått en egen dag! Den 18 mars arrangerades för första gången någonsin Internationella Barnreumatikerdagen. Dagen syftar till att uppmärksamma och synliggöra de barn, ungdomar och unga vuxna som lever med reumatisk sjukdom. Det är en hyllning till styrka, kamp och drömmar. Det är också en minnesdag för alla unga reumatiker som aldrig fick bli gamla.

Innan jag blev medlem i Unga Reumatiker tyckte jag att det var orättvist att just jag fick barnreumatism. Jag var arg och kände mig misslyckad som inte blev frisk. Men hur klyschigt och smörigt det än låter, så är jag idag tacksam. Mina upplevelser och erfarenheter av att växa upp med reumatisk sjukdom har varit en viktig del i att jag har blivit den jag är. Tack vare min reumatiska sjukdom har jag hittat vad jag brinner för och fått vänner för livet.

För Unga Reumatiker är alla dagar Internationella Barnreumatikerdagen och Internationella Reumatikerdagen. Och varje dag är en dag av strategier, envishet, kraft och gemenskap.

Madeleine Beermann, ordförande