Europeiskt innovationspris till Drömfångaren

Europeiskt innovationspris till Drömfångaren

Unga Reumatikers digitala verktyg Drömfångaren vinner årets innovationspris när den europeiska läkemedelsorganisationen EFPIA delar ut ”Connecting Healthcare Award”.

EFPIA, den europeiska branschorganisationen för den forskande läkemedelsindustrin, delar varje år ut pris till initiativ som förbättrar livet för patienter i Europa – ”Connecting Healthcare Awards”. Idag presenteras pristagarna för 2021 och Drömfångaren vinner priset i kategorin innovation.

”Drömfångaren har en innovativ, samverkande och framtidsinriktad approach som imponerar. Detta skulle ha stor påverkan på att göra vården mer patientcentrerad.”
– ­EFPIA:s jurymedlem Anders Blanck, vd på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.

Drömfångaren är ett digitalt verktyg som sätter patientens drömmar i fokus i mötet med vården. Verktyget ska underlätta dialog och samspel mellan patient och vårdgivare. Med stöd från Vinnova har Unga Reumatiker under ett års tid arbetat med att ta fram en prototyp och det är alltså det projektet som nu vinner årets innovationspris.

– Det här började med en övertygelse om att det som är viktigt för oss som patienter – våra mål och drömmar – måste kunna stå i fokus i kontakten med vården. Nu finns en prototyp på ett verktyg som hjälper till med just det, att fokusera på möjligheter istället för begränsningar. Vi är så glada att EFPIA ser potentialen i idéen, säger Kim Nilke Nordlund, generalsekreterare för Unga Reumatiker.

Unga Reumatiker har drivit projektet tillsammans med kommunikationsbyrån Gullers Grupp och i samarbete med Barnreumatologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, Centrum för reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum, Svenska Barnreumaregistret och läkemedelsföretaget Pfizer.

Priset delas ut vid en digital ceremoni idag den 28 april. Priset är, förutom äran, 5 000 euro som delas ut till Unga Reumatiker.

För mer information, kontakta:
Kim Nilke Nordlund, Unga Reumatiker, 070-589 81 78
Ulrika Goossens, Pfizer, 076-889 29 57
Sofie Falkkloo, Gullers Grupp, 070-834 55 63

Läs mer:
Gemensamt pressmeddelande den 28 april
”Unga Reumatiker presenterar unikt digitalt verktyg för patientcentrerad vård”
Film om Drömfångaren