Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nytt nummer av Reumatikervärlden

Årets sista nummer av Reumatikervärlden är här – med ingen mindre än vår ordförande Cajsa Helin Hollstrand på framsidan! I en stor intervju berättar hon om hur hon har gått från att försöka dölja sin reumatiska sjukdom till att bli ordförande i Unga Reumatiker.

– Jag såg att många kände sig ensamma, hade oförstående lärare i skolan och misstroende vårdpersonal. Jag insåg också att jag hade en energi som inte alla andra har, och att jag som orkar och vill påverka får ta mitt ansvar och göra det även för andra.
Så beskriver Cajsa anledningen till varför hon en dag bestämde sig för att engagera sig i Unga Reumatiker. Idag är hon ordförande, samtidigt som hon studerar till jurist och spelar fotboll på fritiden. Hon berättar om vad som driver henne, vilka frågor hon brinner lite extra för och vad hon drömmer om att göra i framtiden.

Temat i årets sjätte och sista nummer av Reumatikervärlden är ”Relationer” och tidningen är på väg ut till alla medlemmar. Du vet väl att du också kan läsa Reumatikervärlden digitalt, om du hellre skulle vilja det?

På våra egna sidor berättar vi om både barnlägret och småbarnslägret, om vår bioträff på Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober och vår debattartikel om hjälpmedel i skolan som vi släppte samma dag, om vårt nya samarbete med DrugStars och inte minst om hur du engagerar dig i Unga Reumatiker! Här kan du också läsa ordförande Cajsa Helin Hollstrands ledare om hur hon upplevde att det var första gången hon engagerade sig i Unga Reumatiker, utan tidigare erfarenhet:

 

Kan jag, kan ni!

För snart fem år sedan engagerade jag mig i en styrelse för första gången, i Unga Reumatikers riksstyrelse. Det kändes stort. Att få arbeta för något som jag brinner för och få möjlighet att påverka. Det har varit lärorikt, utmanande och framförallt roligt.

Jag kom in som ett blankt papper. Jag hade aldrig deltagit i ett styrelsemöte, aldrig varit på en aktivitet anordnad av någon organisation, aldrig deltagit i ett panelsamtal. Jag var 18 år och helt ny inom organisationsvärlden och ungdomsrörelsen. Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte var med stor nervositet som jag kandiderade till riksstyrelsen. Jag brottades med tankar om varför de skulle vara intresserade av mig, någon som saknar styrelseerfarenhet. Men med tiden insåg jag att det inte spelade någon roll. Jag var intresserad, nyfiken och ville påverka. Det var tillräckligt.

Tidigare erfarenheter är betydelsefullt, men framförallt engagemanget och drivkraften. Jag har nu lärt mig mycket om styrelsearbete. Jag har erfarenhet av att anordna aktiviteter för medlemmar. Jag har deltagit och debatterat på flera årsmöten. Jag har lärt mig hur jag ska använda min röst för att påverka inom politiken och vården. Och mycket mer.

Jag vill härmed verkligen rekommendera er att engagera er för en fråga eller organisation som ni brinner för. Det är det bästa jag har gjort. Våga ta steget, oavsett ålder och oavsett tidigare erfarenhet. Kan jag, kan ni.

Cajsa Helin Hollstrand, ordförande