Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nytt nummer av Reumatikervärlden

Nu är femte numret av Reumatikervärlden på väg ut till din brevlåda. Temat är ”Identitet – är du din sjukdom?” och flera medlemmar berättar om hur deras självbild har påverkats av att ha reumatisk sjukdom.

Bland annat kan du läsa en intervju med influencern Nicole Falciani, som var konferencier på Unga Reumatikers 25-årsjubileum 2019. Hon har nyligen skrivit boken ”Du ser ju inte sjuk ut” om sitt liv med barnreumatism. I tidningen kan du också läsa om en forskningsstudie som handlar om hur barn med reumatisk sjukdom kan bli mer delaktiga i sin vård.

På våra egna sidor berättar vi om vår nya grafisk profil och logga, om vårt digitala barn- och småbarnsläger i början av oktober och om utdelningen från Drugstars. Vi skriver också om Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober och om att vi bildar referensgrupp i ett forskningsprojekt om barnreumatism och kost. Här kan du också läsa ordförande Cajsa Helin Hollstrands ledare:

 

Inkludera mera

Under det senaste året har Unga Reumatiker arbetat mycket med normkritik och inkludering. Vi har bland annat genomfört en utredning av den ekonomiska tillgängligheten i organisationen. Vi har arbetat med att ta fram ett förslag på en ny rikstäckande regionsindelning som kommer att presenteras på Riksstämman. Det har också arbetats med en normkritisk revidering och som en del av det arbetet har det tagits fram en normkritisk checklista för framtida informationsmaterial.

Utöver det har vi tillsatt en nationell arbetsgrupp som driver ett kontinuerligt arbete med enbart inkluderingsfrågor. Arbetsgruppen har också anordnat en studiecirkel av studiematerialet ”Vit icke vit” från LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, om antirasistiskt arbete i ungdomsrörelsen. Slutligen anordnades en digital utbildning för förtroendevalda i Unga Reumatiker med temat inkludering under en helg i september. Då hölls både utbildningspass och inspirationsföreläsningar på temat.

Vi har med andra ord arbetat mycket med dessa frågor för att de är så oerhört viktiga. För att alla ska känna sig välkomna och inkluderade i Unga Reumatiker. Men det räcker inte här. Arbetet måste fortsätta.

Vi behöver sätta upp nya mål för kommande verksamhetsår och för att det ska bli så bra som möjligt behöver vi ta del av fler personers erfarenheter och tankar. Jag vill därför be dig som läser detta att fundera över just det här och höra av dig till oss i arbetsgruppen. Brinner du, liksom vi, för dessa frågor så får du dessutom gärna gå med i arbetsgruppen för att driva arbetet framåt. Kontaktuppgifter finns på vår hemsida. Tillsammans arbetar vi för att Unga Reumatiker ska bli en så inkluderande organisation som möjligt!

Cajsa Helin Hollstrand, ordförande